Kilka ciekawostek dotyczących ogrzewania - Technologia grzewcza

Dodane: 22-03-2019 12:20
Kilka ciekawostek dotyczących ogrzewania - Technologia grzewcza nych jest sprawdzanie stabilności i przewodności instalacji a także kontrola urządzeń pomiarowych. Ma to znaczenie nie tylko w przypadku linii elektrycznych, które mogą stanowić źródło prądu dla domów mieszkalnych i innych obiektów, ale także w przypadku na przykład obiektów typowo przemysłowych takich, jak fabryki. Im większa jest skala instalacji elektrycznej, tym kontrolne usługi elektryczne muszą być przeprowadzane bardziej dokładnie, ponieważ ewentualna awaria grozi poważniejszymi konsekwencjami. Wykorzystywanie nagrzewnic powietrzaNagrzewnice powietrza służą do docieplania różnych pomieszczeń znajdujących się w domach lub w budynkach użyteczności publicznej. Są one ustawiane w takich miejscach, z których ciepłe powietrze będzie najszybciej docierało do wszystkich zakamarków konkretnych pomieszczeń. Działają one w taki sposób, że dzięki swojemu systemowi grzewczemu są w stanie wydzielać ciepłe powietrze. Jednocześnie można zawsze regulować stopniem ciepła, jakie jest wytwarzane przez nagrzewnice. Sam ich montaż również jest zwykle bardzo prosty. Na przykład w przypadku nagrzewnic elektrycznych wystarczy podłączyć je do prądu żeby zaczęły działać i wydzielać ciepłe powietrze. Nieco bardziej skomplikowane nagrzewnice mogą wymagać interwencji specjalistów. Ogrzewanie spalinoweOgrzewanie spalinowe Ogrzewanie spalinowe polega na dostarczaniu ciepła uzyskanego w wyniku procesu spalania materiału zwanego paliwem. W tradycyjnych układach są to: materiały stałe: węgiel i jego pochodne (zobacz też: węgiel kamienny, węgiel brunatny, koks) inne materiały palne (drewno, papier, odpady gospodarcze itp.) materiały gazowe: gaz miejski gaz ziemny mieszanka gazów: propanu i butanu, materiały ciekłe: ropa naftowa lub olej opałowy. Piec opalany węglem ? izbowy Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ: wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach), wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania, po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun. Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie

© 2019 http://technologia-grzewcza.geodezja.konin.pl/